KOKOSOVÉ MLÉKO



Většinou, když se s někým bavím o mléce, skončí to u toho, že to sójové, mandlové, kokosové, ... je vlastně dobré, ale dát za 1 litr mléka 70 korun je moc. (I Když jdou sehnat do 40,-, chápu, že to někomu přijde moc). Ukáži vám, jak si vyrobit 1 litr hustého kokosového mléka, které vás bude stát tak 15,- a časově to vyjde rychleji než dojít do supermarketu. Stačí vám kokos, voda, mixér a plátýnko.

1,5 hr kokosu (150g)
4-5 hr vody

Kokos a vodu si nalijeme do mixéru. (Postačí vám i obyčejný tyčový, jen vám to bude trvat o chvilinku déle.) Mixujeme alespoň jednu minutu. Poté přecedíme přes plátýnko a  vymačkáme. Skladujeme v lednici, vydrží tak 2-3 dny. Vždy před použitím protřepeme, usadí se totiž tuk nahoře a voda dole.


Toto mléko je opravdu husté, mám to tak ráda, pokud chcete řidší, stačí jen přidat více vody.

Můžete si ho rovnou ochutit vanilkou, datlemi, kokosovým cukrem, kakaem, skořicí ... Já to dělám tak, že si to mléko vrátím do mixéru a s danou surovinou rozmixuji. Takto ochucené je dobré samotné, do kávy, na musli, do smootie, neochucené do různých krémových polévek. 

Kokosovou drť, co vám zbude po výrobě mléka, můžete použít na pečení, do raw dezertů, kaší, …

Stejným způsobem si můžete vyrobit i jiná mléka, jen u ostatní suroviny si musíte namočit na delší dobu. Například mák (4 hodiny), mandle (12 hodin), pohanka (1 hodina), rýže (10 hodin), konopné semínko (8 hodin), slunečnicové semínko (2 hodiny), kešu (3 hodiny), atd.


Shrnutí: 1 litr mléka za stejnou cenu jako kravské, nemuseli jste kvůli němu nikam jít, nestálo vás to moc peněz, nemáte v tom nic nezdravého a hlavně to nikoho nebolelo a nikdo kvůli vám nebyl znásilněný, dojený, znásilněný, dojený, znásilněný, dojený, znásilněný, dojený,… . GO VEGAN !!

11 komentářů:

  1. Paráda, teď jsem zkoušela a musím říct, že je úplně stejné jako to kupované :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mohu se zeptat? Zkoušela jsem udělat rýžové mléko, chutnalo škrobově. Máte zkušenost s tímto mlékem? Děkuji za krásné stránky, moc Vám fandím.

    OdpovědětVymazat
  3. S ryzovym mlekem taky nemam dobre zkusenosti, taky mi nechutna ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Voda má být horká nebo studená? Někde jsem četl, že má být horká. Díky

    OdpovědětVymazat
  5. Ja jsem cetla, ze voda by mela byt vlazna :) a kokos se ma nechat vyluhovat, nez se zacne mixovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi taky záleží na mixéru, pokud třeba jen týčový, tak bych to radši zalila vlažnou vodou a nechala třeba půl hodinky, hodinku odstát a pak až mixovala :)

      Vymazat
  6. Som rada, že som našla túto stránku :D naozaj zaujímavé receptíky a rady.

    OdpovědětVymazat
  7. Tak dneska jsem zkoušela poprvé a musim říct že mi chutná víc jak to kupované 😊

    OdpovědětVymazat
  8. Dnes som vyskúšala svoj nový vysokorýchlostný mixér a urobila mlieko,paráda.A kokos som minula na raw tyčinky,mňamka😋

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj, môžem použiť kokos v akejkoľvek forme (napr. strúhaný) alebo to musí byť kokosový orech? Ďakujem.

    OdpovědětVymazat

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com