VEGAN VÁNOCE - CUKROVÍ, VÁNOČKA, BRAMBOROVÝ SALÁT



Krásný den,
Vánoce se nám už blíží a protože je to moje oblíbené období roku, taková světlá chvilka mezi mrazivými dny, budu jim teď věnovat dost prostoru na mých sociálních sítích :) 
Od té doby, co máme Nelinku, mají Vánoce ještě větší kouzlo. Ty děti tomu vrací zase úplně jinou atmosféru.

Myslím, že každý, kdo chce tyto Vánoce zařadit něco rostlinného, zde najde, co hledá. Jsou tu zdravější i méně zdravé sladkosti, štědrovečerní večeře i něco navíc. 
Myslete na to, že Vánoce mají být svátky klidu a nejkrásnější na nich je trávit ho s rodinou a blízkými, né trávit hodiny v přeplněném nákupáku. Teď už k těm dobrotám.


VANILKOVÉ ROHLÍČKY
   Taková klasika, co k Vánocům patří, provoní vám byt už při pečení. Určitě stojí za to použít pravou vanilku. Jsou ze špaldové mouky, ale nepoznáte rozdíl a budou se vám rozplývat na jazyku.




ÚLKY
   To bylo loni přání Renďi, tak jsem mu ho splnila. Podstavce vyrobila v rámci pečení lineckého a vytvořila úplně dokonalý "vaječňák".




OŘECHY
Většinou jsme si večer s mamkou nadělaly těsta a pak celý druhý den pekly. Ořechy jsme plnily v době, kdy už nebyl žádný volný plech. Vyklepávají se ideálně ještě horké. Patří do nich výborný krém a je to jedno z cukroví, co u nás taky žádný rok nechybělo.



LINECKÉ 
Taková klasika, která nesmí chybět. Kromě klasické díry na marmeládu můžete slepit i různé tvary, polít je čokoládou a ozdobit ořechy. Slepit je můžete i nějakou zdravější nutelou nebo oříškovým máslem.




PERNÍČKY -

Jednoduché a skvělé perníčky :) Ozdobit je můžete třeba cukrovou polevou. Pokud vám to nejde jako mě, čokoláda to jistí! :) Recept jsem dělala pro ProZdraví a můžete se na něj kouknout i ve formě videoreceptu :)




OPILÉ ŠVESTKY (bzl)
Tohle je neuvěřitelně jednoduché a všichni to milují. Začala to před pár lety dělat moje babička. Dělá vždycky cukroví na poslední chvíli, tak zkoušela nějakou rychlovku. Je to jen švestka v rumu, s mandlí a v čokoládě. Sice to zní jednoduše, je to výborné.





PAŘÍŽSKÝ ROHLÍČKY
Tento recept jsem zařadila do klasických, protože sem podle mě patří, ale my jsme ho nikdy doma nedělali. Věřím, že u vás bude mít úspěch, protože křehký korpus, pařížský krém a čokoláda? No kdo by odolal.



SUŠENKY S KARAMELEM
Cukroví může být i netradiční, vyzkoušejte variantu s karamelem. Mrkněte na recept ve formě videoreceptu.




MAROKÁNKY
Spousta ořechů, sušeného ovoce a čokolády. To je moje :)





Bezlepková varianta slepovaného cukroví. Ovesní sušenky s čokoládou a nutilo určitě budou mít úspěch.





MERUŇKOVÉ KYTIČKY (bzl)

Zdravější varianta nepečeného cukroví?? To jsou tyhle meruňkové kytičky :) Jsou z vloček, slazené sušenými meruňkami.




RAW KOKOSOVÁ ROLÁDA
Tento recept jsem udělala pro Balíček zdraví a stal se naším oblíbeným :)




KARAMELOVÉ KOSTKY
Tenhle recept vás loni bavil, tak na něj nezapomeňte dnes.




NUGÁTOVÉ KULIČKY
Pár surovin a taková paráda




ČOKO HVEZDIČKY
S RAW cukrovím si můžete klidně i takhle vyhrát :)




MÜSLI KOSTKY
   Skvělá kombinace oříšků, vloček a všeho co máte rádi. Loni jsme přidávala ještě superfoods, které však můžete vynechat.




RAW CUKROVÍ
    To se stalo poslední dobou velmi oblíbené a není se čemu divit. Je to rychlé, dobré a má to nekonečně mnoho variant a kombinací. V tomto receptu/článku jsme se vám snažila sepsat tipy, jak na to, možnosti zdobení i kombinací. Nějaké moje oblíbené kombinace a nápady pro vás chystám i na tento rok.





NEPEČENÉ PERNÍČKY
    Tohle je případ, kdy si s raw cukrovím můžete opravdu hrát. Tady jsme přidala perníkové koření a udělala citronovou polevu, na kterou když koukám vypadá skvěle a dala bych si ji i na bábovku :)




DATLOVÉ KULIČKY
   Další tip na datlové cukroví, tentokrát i s proteinem.




KULIČKY S ACAI
   Tyhle kuličky jsou bez datlí, vyrobila jsem je pro ty, co sušené ovoce moc nemusí. Obarvila jsem je acai práškem a byli skvělé.





DATLE S MÁSLEM
   V jednoduchosti je krása :)




VÁNOČKA
    Bez té by to snad ani nebyly Vánoce. Večer před Štědrým dnem si ji upéct, provonět byt a ráno ji snídat s marmeládou a kakaem. To je pro mě ideální představa dlouhého Vánočního rána :) Můžete kouknout na videorecept, aby jste se nemuseli trápit s motáním.





BISKUPSKÝ CHLEBÍČEK
Ten jsem loni zkoušela mezi svátky a byl vynikající, letos si ho určitě zopakujeme. Pokud jste taky milovníci ořechů a rozinek v různých buchtách, tohle musíte vyzkoušet.





BRAMBOROVÝ SALÁT
Když jsme naše první vegan Vánoce udělali bramborový salát, tak jsme ho měli s Rendou jen pro sebe. Ochutnala mamka, ségra i babička a od té doby už se vždy dělá jen vegan salát. Rok potom už byl vegan nejen salát, ale i všechno ostatní. Moc to pro nás znamenalo a nikdo nevypadal, že by o něco přišel.




CO K BRAMBOROVÉMU SALÁTU 

Loni jsem připravila článek na to, co všechno si lze dát k bramborovému salátu. Najdete tam obalovaný žampión, sójové řízky, celer či hlívu. Každý má trošku jinou chuť a uvidíte, co si nakonec vyberete vy. My jsme si letos oblíbili i další věci, proto nespíš budeme dělat řízky ze seitanu a možná i něco dalšího.







4 komentáře:

  1. Skvělé tipy, Maruško, díky. Přeju harmonické svátky. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zaujaly mě vaše perníčky. Sice máme rodinný osvědčený recept, ale láká mě letos zkusit i ten od Vás. V surovinách uvádíte silken tofu. Na to jsem ještě nenarazila. Šlo vy do receptu použít tofu bílé klasické neochucené?. Na sladko jsem ho zkoušela ve vašem receptu strouhaný koláč a chutnal mi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Silken tofu se prodává v malé vaničce jak paštika. Konzistentní připomíná talent sýr.

      Vymazat
    2. Dobrý den, já kupuji silken tofu v dm.

      Vymazat

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com