MAKOVÁ BÁBOVKA



Mák je moje nejoblíbenější náplň koláčů a buchet už od dětství. Vždy mám období, kdy na něj "zapomenu" a pak ho zase dávám všude. Nedávno jsem přidávala recept na makové rohlíčky, které doporučuju pokud máte rádi makové náplně jako já.
Každý rok nám babička dává pětilitrovou sklenici plnou máku k Vánocům. Má ho od známého, který mák pěstuje, takže máme zásobu na celý rok :) Babička ve mě určitě i vypěstovala lásku k máku, protože koláče pekla velmi často.
Tato bábovková forma je od Nordic Ware a má objem jen 1,4 l. Pokud tedy máte velkou bábovkovou formu, doporučuju udělat dvojnásobné množství těsta nebo počítat s tím, že nebude úplně plná.


1 menší bábovková forma
300 g hladké špaldové mouky
150 g (mletého) máku
1 kypřicí prášek bez fosfátů
1 čl jablečného octa
75 ml oleje
150 ml sojového kefíru, popř. rostlinného jogurtu
100 ml agáve sirupu
230 ml rostlinného mléka

Vymazání a vysypání
Alsan + mouka (používám stejnou ze které peču)

moučkový cukr na ozdobu

POSTUP
Než začneme připravovat těsto, všechny ingredience si dáme na kuchyňskou linku, aby měly stejnou teplotu. Taky dáme vyhřát troubu na 180 °C a důkladně vymažeme bábovkovou formu. Nejvíce se mi osvědčil Alsan, což je alternativa k máslu a jakákoliv mouka. Alsan nenechává na bábovce nevzhledné stopy a nestalo se mi, že bych ji pak nevyklopila. Tyhle atypické formy jsou krásné, ale je pracnější je vymazat, tak si na tom opravdu nechte záležet. 
Pokud nemáte mák mletý, musíte si ho namlít nebo alespoň chvíli mixovat v blenderu. Pozor na mletý mák, který seženete v supermarketech. Někdy je v něm cukr nebo další látky, taky málo voní a není vždy dobrý.
Teď už k těstu. V jedné míse si smícháme všechny sypké ingredience a promícháme. V druhé všechny tekuté. Potom už jen smícháme vše dohromady a nalijeme do bábovkové formy. Pečeme 45 minut na 180 °C, doporučuji zkontrolovat špejlí, protože každá trouba peče jinak.
Po vytažení z trouby je dobré formu zchladit studenou utěrkou. Já vždy i špejlí opatrně zkontroluji formu dokola, abych pomohla snadnému vyklopení.
Po vychladnutí můžete bábovku pocukrovat.






9 komentářů:

  1. Je luxusní ,o víkendu jsem ji pekla a jen se po ní zaprasilo.

    OdpovědětVymazat

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com