RAJČATOVÁ OMÁČKA - ZAVAŘOVÁNÍ





Kdo pěstuje rajčata, tak jich má teď určitě spoustu :) Já jsem si nějaký objednala od paní ze sousední vesnice a taky nás zásobuje mamka s taťkou. (Za rok si tu udělám rajčatovou plantáž! :D) Nelči nejoblíbenější jídlo je právě rajčatová omáčka s těstovinami, takže jsem chtěla udělat nějaké zásoby na zimu. Na první pokus to dopadlo luxusně a večer se pustím do nové várky :) Pro chuť jsem tam přidala trochu sušeného vývaru a ochutilo to tak skvěle, že vůbec nebylo potřeba solit, sladit nebo přidávat nějaké bylinky. Nenechte se odradit časem přípravy, vážně to stojí za to :)


+- 3 skleničky o obsahu 500 ml
50 ml oleje
400 g cibule
5 stroužků česneku
200 g mrkve
200 g řepy
2 kg rajčat
2 pl sušeného vývaru (DMbio nebo Wurzl)



POSTUP:
1. Všechnu zeleninu si očistěte a nakrájejte na libovolné kousky (bude se vše dlouho vařit a mixovat, takže nemusíte řešit tvar)
2. Připravte si nějaký hrnec, který je vhodný i do trouby
3. Na oleji si osmahneme cibuli a česnek, když začnou zlátnout přihodíme mrkev a řepu
4. Nakonec přihodíme rajčata a sušený vývar a necháme 30 minut vařit
5. Hrnec poté přemístíme do trouby, kde ho necháme při 160 °C 2 h (občas můžete promíchat, je potřeba aby se zredukovala šťáva)6. Poté směs rozmixujeme a přepasírujeme přes sítko
7. Směsí naplníme sklenice (které si předtím vyvaříme, aby byly čisté)
8. Vezmeme si čistý hrnec, naplníme vodou, sklenice ponoříme, aby byly do poloviny pod vodou a ještě půl hodiny vaříme pod pokličkou, aby se chytly víčka
9. Takhle zavařené by vám měli vydržet velmi dlouho, můžete to zkontrolovat poklepáním na víčko (jestli zavařujete poprvé trošku si pogooglete nebo zavolejte mamce/babičce ať se s vámi podělí o nějaké zkušenosti)





15 komentářů:

  1. Super, to bych ráda vyzkoušela, nikde ale nevidím kolik vody, to se ničím nepodlévá? To rajčata pustí tolik šťávy? Nebudu se to připalovat?

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, nečekala jsem, že to bude až taková dobrota! Já teda nepodlévala vodou, nebylo potřeba. Pro nedostatek rajčat a nadbytek cuket, jsem místo 2kg rajčat dala jen něco přes kilo a zbytek jsem dala cuketu a skvělé. Nedávala jsem ani hrnec do trouby a nechala pomalu vařit na plotně a myslím že už tak po hodině jsem vypínala. Děkuju za další skvělou inspiraci. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Je fakt výborná, moc děkuji za recept. U jedné várky nezůstanu :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Dala jsem se do prvni várky,rajčata/masitá byla kyselejši tak jsem dosladila 4pol.lz. třinového cukru +Špetku soli,pepř,chilli máme rádi ostré

    OdpovědětVymazat
  5. Nejlepší omáčka co jsem kdy měla... A ten pocit že je domácí je nejvíc 😊

    OdpovědětVymazat

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com