CUKETOVÁ BUCHTA



Mňam. Máme nyní těch cuket tolik, že už jsme neměli chuť na cuketu "naslano". Vzpomněla jsem si, že babička dělal z cukety buchtu a tak jsem to taky vyzkoušela.



Na pekáček cca 20x30 cm
2 hr mouky (např. 1:1:1:1 Jizerku, jáhlovou, pohankovou, mleté lněné semínko)
1/2 hr cukru
2 a 1/2 hr nastrouhané cukety (nahrubo)
1/4 hr oleje
3/4 hr rostlinného mléka
1 hr vody
4 pl kakaka
2 čl kypřícího prášku (bez fosfátů)
1/3 hr rozinek
1/3 hr ořechů



Smícháme si mouky, cukr, kakao a prášek do pečiva. Postupně přidáme všechny tekuté suroviny (mléko, vodu, olej) a pořádně promícháme. Nakonec vmícháme cuketu, rozinky a ořechy. Vylijeme do formy, kterou máme buď vyloženou pečícím papírem nebo vymazanou olejem a vysypanou moukou. Pečeme v troubě na 180 stupňů přibližně hodinu. Určitě by byla dobrá s nějakou polevou, ale je výborná, vláčná i takhle :)




8 komentářů:

  1. Vypadá to úžasně- doma děláme podobnou a je vynikající!! (Hned jak jsem tu tvou viděla ve vlogu tak jsem chtěla zkusit i ji ;)

    OdpovědětVymazat
  2. To je ta nejlepsi buchta, co jsem kdy jedla! 😍 Doma se po ni zaprasilo a nikdo si ani nevsiml, ze je veg 😁 A vyborna je taky s nastrouhanyma jablkama nebo presnidavkou, kdyz neni cuketa! Marusko, jsi nejlepsi 😘😘

    OdpovědětVymazat
  3. Ach jo, mě se snad ještě žádna vege buchta nepovedla :( Obzvláště, když je z bezlepkových mouk. Zkoušela jsem o víkendu tenhle recept a buchta děs běs, vůbec nenakynula a uprostřed to zůstalo takové mazlavé. I když jsem tam dala o 1 lžičku pečícího prášku navíc a pekla hodinu. Tohle se mi většinou stává, že to vypadá jakoby nedopečeně, ale mám vyzkoušené, že i když to peču dýl, tak už se ta mazlavá konzistence nezmění. Prostě nikdy mi vege buchta nevyšla nadýchaná. Asi chybí vajíčko a nepřišla jsem, čím to nahradit, aby to bylo nadýchané (s banánem nebo chia semínky je to taky vždycky takové hutné).

    Recept jsem dodržela poměrově přesně, mouky jsem dala polohrubou, jáhlovou, pohankovou a konopnou. Mléko domácí ovesné. Kypřící prášek taky bezfosfátový, 3 lžičky. Čím by to mohlo být? Please help! Mě už nebaví mojí rodině pořád prezentovat tyhle nepovedené pokusy :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mě se to stává taky... jednou se mi to povede a jednou ne... minule jsem zkusila přidat sodu a povedlo se :) a dneska ráno jsem pekla znova a zase ani soda nepomohla...

      Vymazat
  4. U nás vzniklo při daných hrnkových množstvích velmi řídké těsto a prdopeč neměl sílu to zvednout ani po hodině pečení. Sice byl výsledný produkt připomínající spíše dezert jedlý (nic špatného jsme tam nedali), ale nebylo to úplně ono. Asi bych příště vodu nedával všechnu a přidával ji po troškách do dosažení správné konzistence. Jinak nápad skvělý, snad se příště zadaří lépe.

    OdpovědětVymazat
  5. Záleží taky na cuketě - z větší cukety se strouhá dužina bez jader a po nastrouhaní se musí nechat "vypotit" (lehce posolit a za 10-15 min vylít přebytečnou vodu). U malé cuketky tato procedura odpadá ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. Moc děkuji za recept :) trošku jsem si ho poupravila a dodala tam i lněné, konopné semínko, lahůdkové droždí a sezamový protein. Výborná a sytá snídaně / svačinka :) Hezký den! :-)

    OdpovědětVymazat

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com