NAROZENINOVÝ DORT



Rendík slavil v neděli narozeniny, tak jsem mu upekla dortík. Je hodně podobný jako ten, který jsem si v dubnu dělala já k narozeninám a poměr surovin se mi někam ztratil, tak ho přináším nyní, protože o něj byl velký zájem :)
hr = hrnek
pl=polévková lžíce


forma o průměru 20 cm
světlý korpus
1/2 hr rýžové mouky
1/2 hr mouky z bzl ovesných vloček
3/4 hr rostlinného mléka
1/2 hr třtinového cukru
1 pl lněného semínka
1 čl jedlá soda
5 pl olej

tmavý korpus
stejné suroviny jako na světlý
 + 2 pl kakaa

krém
2 pudinky 
+ 500 ml  rostlinného mléka (já měla rýžové)
(běžně je 1 pytlík + 500 ml, ale my chceme pudink hustší)
100 g čokolády
1 plechovka kokosového mléka (tuhá část)
+ oblíbená marmeláda (já použila borůvkovou)

na ozdobu
mrazem sušené ovoce
ořechy
kakaové boby
(vše můžete pořídit na elixi.cz)

jak na korpusy?
(Upečeme si zvlášť tmavý a světlý korpus, pokud nepečete najednou, udělejte si těsto čerstvé.) Promícháme všechny sypké suroviny a potom vmícháme olej a mléko, dobře promícháme a vlijeme do formy, která je vymazaná a vysypaná moukou (ideálně dno vyložené pečícím papírem. Pečeme cca 30-40 minut na 150. (Zkontrolujeme špejlí) Necháme vychladnout.

jak na krém?
Uvaříme pudink. (Pokud si chcete udělat vlastní a nekupovat pytlíčky, návod najdete v jednom z předchozích receptu - ZDE) Do teplého pudinku přimícháme tuhou část kokosového mléka (Ta vznikne tak, že plechovku dáme do lednice vzhůru nohama, vodu nepoužijeme) a celou rozlámanou čokoládu. Necháme chladnout a průběžně šleháme.

jak to zkompletovat?
Korpusy si rozkrojíme v půlce a vrstvíme na střídačku. Vždy jednu stranu namažeme marmeládou a druhou čokoládovým krémem. Krém dáme i navrch a okolo dortu.

jak ozdobit?
Podrtila jsem oříšky a mrazem sušené ovoce a společně s kakaovými boby vkládala na dort. Já nejsem moc kreativní, ale i tak se mi to moc líbí :)

Necháme v lednici ztuhnout ideálně přes noc.





1 komentář:

  1. Dobrý den, Maruško, zajímalo by mě, jestli jde čokoláda vynechat nebo něčím nahradit, manžel moc na čokoládu není. Děkuji za odpověď,Lucie

    OdpovědětVymazat

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com