CHLEBÍK SE SEMÍNKY


A z přirozeně bezlepkových surovin! :) Bylo to snad snadnější, než jsem si myslela. Použila jsem konopná semínka, která v chlebíku byly křupavá a kdybych doma měla, tak bych tam určitě dala dýňová, ty by v tom byly určitě skvělý. Možná se to zdá složité, ale není :)

na 1 chlebovou formu
kvásek
1/2 droždí
1 pl pohankové mouky
1 pl rýžové mouky
1 pl kukuřičného škrobu
100 ml vody

gel
2 pl psýlium
4 pl vody

sypké suroviny
1/3 hr kukuřičné mouky
1/3 rýžové mouky
1/3 pohankové mouky
1/3 kukuřičný škrob
1/3 mletého lněného semínka

mokré suroviny 1,5 hr vody
1 pl oleje

semínka 1/4 konopné semínko
1/3 hr lněného semínka
1/2 slunečnicového semínka

Uděláme si kvásek, tak, že smícháme všechny suroviny na kvásek a necháme cca 15 minut nabobtnat. Mezitím si vytvoříme gel, necháme nabobtnat psylium ve vodě. Smícháme si všechny suché suroviny, přidáme kvásek, mícháme, gel, mícháme, postupně přidáváme vodu, olej a mícháme. Nyní je těsto potřeba opravdu pořádně propracovat - klidně propracujeme elektrickým šlehačem. (mělo by být hustší, ale pořád trochu tekuté). Nakonec vmícháme semínka a necháme 1 h kynout, promícháme do formy (vyložené pečícím papírem) a necháme ještě 1/2 hodiny kynout, potřeme vodou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 cca 50 minut. Po té době radši zkontrolujeme špejlí. Pokud je špejle suchá, chléb je upečený.









4 komentáře:

  1. Ahoj Maruska , velmi sa mi paci tvoj vynoveny blog .Mam problem s tymto receptom :/
    Asi som blba ale nejak mi to nesedi.Rozumiem spravne, ze z kazdej muky mam dat iba 1/3 hrnceka ? a 1cely a pol hrnceka vody? Ja som tam dala vsetko(muku kvasok gel) a keby ze tam dam vsetku tu vodu tak mam cesto ako na palacinky :/ Co som spravila zle ? Dakujem Monika

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, určitě jsem to tak měla :-/ 1,5 hr vody a skoro 2 hr mouk, měla jsi stejné? Ono se může stát, že každá mouka pije trošku jinak, takže stačí jen přidat trochu mouky :) Těsto na palačinky by to být nemělo, spíš trošku hustší na bábovku. Snad to dopadlo dobře!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nakoniec som este pridala muku a chlebik sa upiekol, je ale trochu taky mokry vlacny.aj tvoj je taky ?ozaj a nedavas tam sol? Urcite ho skusiM znova.tesim sa ze to ide aj bez bezlepkovej muky :)

      Vymazat
  3. Bude recept fungovat, pokud zamenim droždí za půl sacku kypriciho prášku?

    OdpovědětVymazat

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com