KLÍČÍTE? KLIČTE !



   Klíčení jsem objevila loni, možná předloni a to díky různým knížkám a článkům o raw stravě. Vždy se tam psalo, že v tom daném semínku je úplně nejvíc živin. Konzumujeme vlastně v jeho "nejnáročnějším" stádiu, tedy když se musí prodrat a v tu chvíli se vůbec rozhoduje, zda z něj něco vyroste. A to zní dobře! Pokud o tom ještě přemýšlíte a nevíte, tak jsem vám nafotila mungo fazolky den po dni pro lepší představu. Podle mě jsou tyto  fazolky nejjednodušší na klíčení, vždy se mi to povedlo a i chuťově je to super. Teď se snažím dát vyklíčit hrst fazolek alespoň jednou za týden. Určitě to taky vyzkoušejte. Můžete si je dát do salátu i na teplou zeleninovou směs, na pečivo s pomazánkou a určitě vymyslíte i něco dalšího.
     V čem klíčit? Jsou různé nakličovací misky, většinou stojí pár stovek a některé jsou vhodnější spíš na malé semínka než třeba na luštěniny. Pokud doma máte jakoukoli sklenici, ideálně skleněnou s plastovým víčkem udělejte si ve víčku pár dírek (nožem, nůžkami - postačíme si amatérskými pomůcky) a za pár korun máte hotovo.
    Jak na to? 
   1. na 12 hodin (přes noc) si namočíme fazolky do vody, tak aby byly celé ponořené.
   2.  poté je propláchneme a dáme do nakličovací sklenice
   3. vždy ráno a večer propláchnu a dám víčkem dolů, aby voda mohla odtékat.
  4. třetí den, když už jsou klíčky dostatečné, dáme do uzavíratelné nádobky do ledničky a          skladujeme maximálně týden (jiné luštěniny/semínka klíčí jinak dlouhou dobu)

  před namočením

1.den 

2.den 

3.den 

6 komentářů:

  1. Ahoj, kde prosím tě kupuješ semínka určené k naklíčení? Na internetu či někde v HK? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, většinou na internetu, svetplodu.cz , popř. plodyslunce.cz , ale myslím, že se dá sehnat i v Albertu v sekci bio nebo ve zdravých výživách :)

      Vymazat
  2. Ahoj Maruško :) mohla by jsi mi prosím víc vysvětlit třetí bod? Kam ta voda má odtéct? Mám to mít v misce a jak to bude odtékat, tak to bude pořád ponoření nebo někde nad miskou, do které to bude odtíkat? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. propláchnu a vyleju co jde a dávám ji jakoby šikmo :) ale i když by si dala víčkem dolu, tak by to nevadilo :) Může to být neustále trošku vlhké, ale ne ponořené, aby to nezačalo hnít :)

      Vymazat
    2. Děkuji moc :) díky tobě už to mám dlouho v plánu vyzkoušet :) zatím sbírám odvahu :D :)

      Vymazat
  3. Tak to je parádní :) Zrovna jsem koukala na Albert leták a viděla tam ty mungo v akci, tak si je tam zítra skočím koupit a uvidím, co mi z toho vyleze. Leták jsem když tak našla na tomto webu, kdyby někdo hledal :)

    OdpovědětVymazat

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com